Joulumarkkinat 2022

Partiolippukunta Turun Mikaelin Siniset

kutsuu perheenne talkoisiin

 Joulumarkkinoille 2022

 26-27.11.   3-4.12.    10-11.12.    17-18.12.

Myyntiaika päivittäin klo 11-17

Olemme myyneet siellä suussasulavaa laktoositonta joulupuuroa ja kuumaa glögiä joulupiparkakun kera jo toistakymmentä vuotta. Osaamme homman! Tarvitsemme vain hurjan paljon käsipareja ja iloista mieltä.

Työvuorotaulukko 2022

Työvuorot PDF

Joulumarkkinakutsu perheille pdf-muodossa

Ilmoittaudu markkinoille

Lähetä sähköpostia if.te1696116421sinis1696116421nilea1696116421kimnu1696116421rut@t1696116421anikk1696116421ramul1696116421uoj1696116421

Koronaturvallisuus huomioitu

Olemme kiinnittäneet hygieniaan ja turvaväleihin erityistä huomiota. Myyntikojuissamme on suojaavat pleksit.

Joulu löytyy Vanhanajan joulumarkkinoilta

Joulumarkkinoille osallistuminen on jokavuotinen lippukunnan jäsenten ja heidän perheitten aikuisten yhteinen ponnistus. Yhdessä toimien tutustumme samalla mukavasti toisiimme. Joulunalusaika on kaikille perheille kiireistä, mutta hyvällä ennakoinnilla jokainen voi onnistua mukavasti. 1-2 työtehtävän palkaksi saa aidon joulumielen sekä joulupuuron ja glögin joulupiparilla.

Oman myyntipisteemme tunnelma

Joulupuuroa keitetään soppatykillinen eli 150 litraa jokaiseksi kahdeksaksi myyntipäiväksi. Puuro keitetään kolon pihalla ja se tuodaan vetokoukullisella autolla Suurtorille päivittäin klo 10.30. Meillä on paljon vakioasiakkaita, joille puuromme nauttiminen on yksi joulun odotuksen tärkeä perinne. Myös Marlin vahvan punaisen glögin tuoksu houkuttelevat kojullemme monia jouluisen tunnelman etsijää. Glögin oheen saa myös rapean joulupiparkakun. Moni vierasmaalainen tutustuukin meillä näihin suomalaisen joulun perinteisiin makuihin. Pienille ja isoille myyjille on jännä saada palvella välillä vieraammillakin kielillä. Myyjän roolissa pojat ovat uskomattoman rohkeita ja yhdessä pärjäämme mainiosti. Myyminen torilla on kasvattava kokemus sudenpennusta aikuiseen asti.  Pienet myyjät tarvitsevat kuitenkin isompien hyvän taustatuen ja siksi olemmekin vahvasti koko perheen voimin markkinahommissa. Pojat ovat esillä ja vanhemmat tukitehtävissä, mikä sopiikin hyvin joulutorin tunnelmaan. Onhan joulu vahvasti koko perheen juhla!

Lippukunnan tärkein varainkeruuprojekti
(toinen on adventtikalenterien myynti)

Joulumarkkinat on lippukunnan vuoden suurin ja usein melkein ainoa varainkeruuprojekti. Saaduilla varoilla tuetaan monipuolisesti lippukunnan toimintaa. Kuluvana vuonna maksettiin taas mm. matkapurjehduksen legien väliset miehistövaihdosten matkakulut ja tuettiin leirimaksuja sekä kouluttautumisia.

Ilmoittautuminen työvuoroon

Tehtävät jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Jokaisen myyntipäivän työvuoroihin (aamu-/iltavuoro) tarvitaan vähintään neljä poikaa ja neljä aikuista. Ihanteellista on, jos meillä olisi aina kaksi vanhempaa aamuvuorossa ja kaksi vanhempaa iltavuorossa huolehtimassa, että asiakaspalvelu toimii ja kaikki on siistiä ja tyylikästä. Jokainen isä ja äiti pärjää siinä. Jos et halua lähteä torille, voit vanhempana varata myös pari  huoltotehtävävuoroa myyntipäivän jälkeen kololla. Sielläkin tarvitaan niitä käsipareja ja iloista talkooasennetta ja ohjetta löytyy kololta. Rohkeasti valitsemaan se oma tehtävä. Kaikki me teemme tätä vapaaehtoisesti lippukunnan toimintaa varten. Yhdessä on hauska toimia ja hyvä mieli on taattu!

Kaikkiin tehtäviin ilmoittaudutaan lippukunnan nettisivuilla/sähköpostitse/tekstiviestitse/whatsapilla työvuorotaulukosta vastaavalle mahdollisimman nopeasti.

Ilmoittaudu Jonille: if.te1696116421sinis1696116421nilea1696116421kimnu1696116421rut@t1696116421anikk1696116421ramul1696116421uoj1696116421

 • Poikien vanhemmat voivat tulla markkinatehtäviin Brinkhallin pihalle omien poikiensa kanssa yhdessä tai erikseen. Useampaankin vuoroon voi ilmoittautua. Toiveemme on, että jokainen hoitaa 1-2 talkoovuoroa.
 •  Muista: Nopeat voivat valita perheelleen sopivimman. Ajankohdan ja yllättävän esteen sattuessa sumplitaan uusi ratkaisu. Kaikkiin vuoroihin pitää löytyä tekijät.

Tärkeää pukeutumisesta !

Pukeudumme markkinoille lämpimästi vanhanajan malliin. Villapaidat, pipot, kaulaliinat, karvalakit, nahkasaappaat, kunnon villasukat ovat siellä arvostettuja tunnelman luojia. Partiolaiset pitävät oman partiohuivinsa tietysti näkyvissä päällimmäisenä. Lämpimät jalkineet ovat kaikkein tärkeimmät ja pipo. Huom. kaikki työtehtävissä olevat saavat nauttia maksutta töissä ollessaan suussa sulavaa puuroamme ja kuumaa glögiä. Omat eväät voi myös ottaa mukaan.

Tervetuloa koko perheen voimin joulumarkkinatalkoisiin!

Jouluisin terveisin

lippukunnan puolesta Joni Kuusisto, if.te1696116421sinis1696116421nilea1696116421kimnu1696116421rut@t1696116421anikk1696116421ramul1696116421uoj1696116421 ja vanhempainneuvoston puolesta Tapio Jokinen.

Työtehtävät

Aamuvuoro

lauantaisin 9.30 -13.30 (torilla)

sunnuntaisin 10.00 -14.00 (torilla)

 • Mahdollinen avustaminen tavaroiden haussa kololta. Kaksi koukullista autoa tarvitaan aina lauantaiaamuisin: toinen soppatykille ja toinen peräkärryn kuljettamiseen kololta torille. Päivävastaava huolehtii oman viikonlopun logistiikan sujumisesta.
 • Myyntipaikan kunnostaminen Suurtorilla valmiiksi ennen klo 11.00
 • TMS:n oma teltta pystytetään soppatykin ja ruokailualueen suojaksi. Meille varatut kaksi myyntikojua nostetaan vierekkäin yhdeksi isommaksi kojuksi ja soppatykin suojaksi rakennetaan kuutionmallinen metallikehikko, jonka päälle nostetaan kaksivärinen kangaskatto paikoilleen. Punaiset liinat laitetaan myyntikojuihin, nimikyltti, banderollit ja kolmijalat paikoilleen. Vesi haetaan kanistereihin ja viritetään kiehumaan isoon kattilaan kaasujakkaralle. Myyntituotteet laitetaan kauniisti esille. Roskikset ja hintakyltit pannaan paikoilleen sekä penkit puuronsyöjille punaisine fleeceineen ja harmaine lampaantaljoineen. Hieman havuja asetellaan maahan jalkojen lämpösuojaksi ym. mukavaa, mitä keksitään.
 • Veden kiehuttua glögin valmistaminen eli termarien ja lämpöastioiden täyttö.
 • Puuron ”hoitaminen” ja jakaminen (vältettävä liian kovaa kuumennusta)
 • Myyntitehtävät

Iltavuoro

lauantaisin 13.30-18 (päättyy kololle)

sunnuntaisin 14.00-18.30 (päättyy kololle)

 • Myyntitehtävät
 • Glögiveden haku ja kuumennus kaasujakkaralla sekä termarien ja lämpöastioiden täyttö
 • Puuron ”hoitaminen” ja jakaminen (vältettävä liikaa kuumentamista). Puuron loputtua soppatykki täytetään kuumalla vedellä ja heitetään veteen vielä konetiskiainetta helpottamaan puhdistusta.
 • Hämärän tullen myrskylyhtyjen sytytys. Aidot myrskylyhdyt herättävät iloista huomiota!
 • Myyntipaikan purku Suurtorilla klo 17 ja tarvittavien tavaroitten vienti kololle
 • Tavaroiden kuljettaminen kololle ja niiden huoltaminen seuraavaa myyntikertaa varten. Molempina päivinä siistitään kaneli-, sokeri-, manteli- ja rusina-astiat ja täytetään valmiiksi seuraavaa kertaa varten. Kololla on pöytä markkinatarvikkeiden säilytykseen. Kauhat, lusikat, mittakannut, termarit ja lämpöastiat pestään seuraavaa käyttöä varten. Liinat tarkistetaan ja tarvittaessa pestään ja toimitetaan ajoissa kololle seuraavaa myyntipäivää varten.
 • Tähän huolto-osuuteen olisi ihanteellista saada aina pari (ei koko päivää torilla ollutta) vanhempaa mukaan. Kun käsiä on monta, työ valmistuu nopeasti. Kololle saapuu aina vähintään päivävastaava ja mielellään iltavuorovanhempi, jotta tieto kulkee tilanteista seuraavaa myyntipäivää varten. Huoltoaika kololla on käytännössä n. 17.45-18.45.

Päivävastaavat

Lippukunnan partiojohtaja vastaa kokonaisuudesta eli tarkistaa päivänsä henkilökunnan riittävyyden, huolehtii tarvittavien tavaroiden kuljettamisesta torille, myyntialueen rakentamisesta, tehtävien jaosta torilla sekä myyntipäivän jälkeen alueen purkamisesta ja tavaroiden kuljettamisesta kololle – toki yhdessä muitten kanssa.

Joulupuuro

Puuro keitetään suoraan soppatykissä lippukunnan salaisen puuroreseptin mukaan. Tarvikkeet hankitaan kololle.

Puuron lämpimänä pito torilla

 1. Puuron pitää olla AINA yli 65-asteista, jolloin siitä nousee hieman höyryä.
 2. Puuron ei tarvitse porista eikä se saakaan kiehua, koska vähälaktoosinen maito ei pysy silloin valkoisena. Puuron pitäisi hautua 65-80 –asteisena.
 3. Kun höyryä ei nouse, keitin sytytetään sen omalla piezzo –sytyttimellä eli kaasu päälle ja sitten painetaan punaista nappulaa ja kaasu syttyy. Puurotykin polttimon voi tarvittaessa sytyttää myös erillisellä pitkällä sytyttimellä alakautta.
 4. Jos kantta pidettäisiin koko ajan kiinni, puuro pysyisi lämpimänä ilman tulta (lisäkuumennusta) tunninkin verran tykissä olevan vaipan kuumuuden ansiosta.
 5. Koska puuroa toivottavasti jaellaan jatkuvasti, se sekoittuukin siinä samalla hieman. Puuro tarvitsee kunnon sekoittamista säännöllisesti, koska valkuaisaine laskeutuu alas ja jos se pääsee kerrokseksi puuron pohjalle, se palaa ruskeaksi. Sekoittaminen vaatii kannen aukaisua ja siksi soppatykin tuli pitää sytyttää silloin tällöin, jotta höyryä alkaa taas nousta. Liikaa kuumennusta on kuitenkin vältettävä.
 6. Kun tykki on täynnä puuroa, tuli voi olla puolikkaalla. Tuli on siis ajoittain myös ihan sammuksissa. Tykin tyhjentyessä tulenkin pitää olla vastaavasti tulta käytettäessä hiljaisemmalla.

Puuron jakajalla on aina sininen esiliina päällä (lippukunnalla on sinisiä esiliinoja), päähine (oma pipo tms.) ja kertakäyttöhanskat kädessä. Puuron loputtua kaadetaan lämmintä vettä puuroaltaaseen sekä konetiskiainetta liotuksen tueksi ja ilmoitetaan tekstiviestillä/soittamalla puurotykin puhdistajalle, että se on haettavissa torilta.

Puuroa myös kotiin

Puuroa myydään myös kotiin vietäväksi asiakkaan omaan astiaan tai meiltä tulevaan kannelliseen astiaan, joka pakataan vielä muovipussiin. Yksi kauhallinen on aina yksi annos (iso koivupuinen puurokauha!).

Siisteys

Myyntialueellamme pitää olla lämmintä vettä hanallisessa astiassa. Pidetään siinä myös ämpäriä, johon lasketaan käsille sopivan lämpöistä vettä käsien pesua ja alueemme siistimistä varten. Wettex-rullasta otetaan pyyhe, jonka kanssa pidetään keitintä koko ajan ulkopinnaltaan puhtaana ilman maito- tai muita tahroja. Pesuainetta löytyy myyntipisteestä.

Jouluglögi ja -piparkakku

Jouluglögi valmistetaan Marlin antaman ohjesuosituksen mukaan. Glögi annostellaan sähköllä toimivasta lämpöastiasta 2 dl:n läpinäkyvään mukiin. Glögille on kaksi lämpöastiaa. Asiakasta pyydetään ystävällisesti itse laittamaan oman makunsa mukaan rusinoita ja mantelilastuja glöginsä joukkoon sekä ottamaan itselleen joulupiparkakun korista. Vanhanajan joulutorin tunnelmaan sopii ystävällinen kailotus, että täältä lämmintä jouluglögiä – perinteistä punaista – ja pipari tulee vielä mukaan!

Rahastus

Puuroannoksen ja glögimukin hinta löytyy torin kylteistämme. Puurotykin vieressä on aina oma puuromaksun rahastaja. Puuron jakaja ei saa hygieniasyistä koskea rahaan.

Myynti- ym. tarvikkeet

Kaikki myynti- ym. tarvikkeet hankitaan eri henkilöiden toimesta kololle: maidot, puuroriisit, suolat, voit, glögit, joulupiparit, sokerit, kanelit, mantelit, rusinat, servetit, kertakäyttöastiat, pesuaineet, wettex-liinat, kertakäyttöhanskat, käsidesit jne. Tavarat viedään torille aina siisteinä, tölkit ja astiat täytettyinä ja isompiin kannellisiin läpinäkyviin muovilaatikkoihin pakattuna. Muovilaatikoista on helppo löytää tarvittava tavara sitten torilla. Glögin valmistukseen torilla on selkeä mitta, jonka kanssa on helppo huolehtia sopivasta suhteesta kiehuvaa vettä ja Marli-glögitiivistettä. Käytämme glögikanisterin kyljessä olevaa suositussuhdetta. Torille on varattu pajukoreja eri tarvikkeita varten mm. joulupiparkakuille sekä punavalkoisia kangasliinoja korien pohjalle ja kosteudensuojaksi päälle. Puuron syöjien penkin lämmikkeeksi on harmaita lampaantaljoja sekä joulunpunaisia fleecehuopia.
Pidetään myyntipisteemme jouluisena, siistinä ja samalla houkuttelevana.